de molen vandaag

waarschijnlijk de mooiste molen van Vlaanderen

 

in topconditie


Na de grondige restauratie die in 2014 afgerond werd, is de molen In Stormen Sterk weer helemaal maalvaardig en in topconditie. De molen werd door Stichting Kempens Landschap in erfpacht gegeven aan de gemeente Lille, die verder instaat voor het onderhoud en de uitbating.

De vrijwillige molenaars waken over de algemene toestand van de molen en zorgen voor het kleine onderhoud. In 2022 gaf de gemeente Lille de molen een grote beurt: de gevel werd opnieuw geschilderd en de ramen en deuren kregen een nieuwe verflaag. Ook de molenmaker ging aan het werk om hier en daar wat kleine onderdelen te vervangen en bij te stellen. Zo is de molen weer helemaal klaar voor morgen.

In Stormen Sterk is een beschermd monument dat om de drie jaar grondig geïnspecteerd wordt door Monumentenwacht.

De molenaars laten de molen zo veel mogelijk draaien, en als er genoeg wind is wordt er gemalen. Het is belangrijk dat de molen een levend monument blijft.

We kozen er voor om niet voor menselijke consumptie te malen, alhoewel dat natuurlijk wel zou kunnen. Ceusters Voeders in Merksplas stelt ons tarwe ter beschikking die we grof malen. Het meel wordt nadien in hun diervoeder verwerkt.

in stormen sterk molen in Gierle

de molen In Stormen Sterk is 'powered by'