de molen morgen

waarschijnlijk de mooiste molen van Vlaanderen

 

2024: een bijzonder jaar voor de molen

We werken al een tijd aan een bijzonder project in de schaduw van onze molen In Stormen Sterk. Samen met de gemeente Lille en met de ondersteuning van Stichting Kempens Landschap, willen we het molenplein in Gierle opwaarderen tot een toeristische en recreatieve troef voor de gemeente en de Kempen. Dat project wordt deels gesubsidieerd door Leader, een landbouw- en plattelandsfonds met subsidies vanuit Vlaanderen, Europa en de provincie Antwerpen.

Naast de molen hebben we een traditionele, houtgestookte bakoven gebouwd. In mei 2024 worden de prefab units van Bakhuis Vollenbak er over geplaatst. Het molenveld wordt een plaats voor educatie, beleving en ontmoeting voor de buurt, het dorp en bezoekers.

De molenaars zijn geen oude venten die vastgeroest zijn in het verleden. We willen de eeuwenoude technieken van malen en bakken tonen aan de mensen van vandaag en zo bewaren voor de toekomst. Met het totaalproject 'van akker tot bakker' willen we kinderen en jongeren laten beleven hoe hun boterham en stokbrood er gekomen zijn. Een beleving die ze meedragen voor de rest van hun leven.

In Stormen Sterk is geen museum, maar een levende molen.

Bakhuis Vollenbak en de bakoven worden feestelijk geopend op zondag 4 augustus 2024 tijdens de jaarlijkse Molenfeesten!

de molen In Stormen Sterk is 'powered by'